2010. június 21., hétfő

"A tenger olasz gyümölcsei" első rész

Elég régen nem jelentkeztem, de technikai problémáim adódtak, mivel az internet nem működött normálisan a viharok miatt! Remélem vége ennek az ítélet időnek és még a héten kitombolja magát, mert ez már nagyon uncsi és ráadásul elkeserítő is, Én nyarat akarok és napozni, meg a kertben sütni, főzni:-( !!!!
Na, de nem kesergek, mert az idő ellenére a múltheti főzőiskola élményem frenetikus volt!:-) Nagyon szimpatikus társaság gyűlt össze, a séf profi volt, a helyszín is tökéletes és a menüsor amit végig főztünk 4  óra alatt mennyei! Nagyon izgultam, de nem volt miért: mindenkinek csak ajánlani tudom az Essencia főzőiskolát, főleg, ha a kurzus vezetője Kiripolszki István séf! 
A menü:

  • Házilag marinált szardínia kenyérsalátával
  • Polip pörkölt krémes polentával
  • Serpenyőben sült rombusz halfilé, grillezett zöldségekkel és rozmaringos újburgonyával
Ugye milyen ínycsiklandozó?! Persze csak annak aki szereti a halat és a tengeri herkenytyűket, de, mint azt már milliószor mondtam, Én a rajongók táborához tartozom! A héten mindegyik étel elkészítését megosztom veletek, de sajnos képekkel nem tudom illusztrálni a dolgot, mivel Én balga nem vittem fényképezőgépet és a telefonommal készült képek hagynak némi kívánni valót maguk után, sőt, kritikán aluliak lettek, vagyis jobb, ha ezt inkább megtartom magamnak!:-)
Első ízben a házilag marinált szardínia- kenyér salátával lesz terítéken:

Hozzávalók (4 személyre):

A szardíniához:

16 db friss szardínia
1dl fehérborecet
1 dl olívaolaj
2 ek cukor
1 tk só

A salátához:

1 csokor friss bazsalikom
3 db paradicsom, hámozva és felkockázva
1 fej lila hagyma finomra vágva
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
frissen őrölt fekete bors
25 dkg cibatta kenyér (lehetőleg szikkadt 1-2 napos)

Elkészítés:

A szardíniákat kifilézzük: a halat fejével magunk felé fordítjuk és a hasát felvágjuk óvatosan éles késsel, majd ujjunkkal kitágítjuk és kihúzzuk a gerincét, meg a beleit. Ezután a fejét letépjük és szétterítjük, készen is vagyunk, na persze ezt mindegyik áldozatunkkal meg kell csinálnunk.
Amikor ezen túl vagyunk, következik a marinálás: ami egyébként nem más, mint egy tartósítási módszer, amit azért találtak ki régen, mert nem volt még hűtő, de a halra nagy szüksége volt az embereknek!:-) A lényeg, hogy a cukrot, az ecetet és az olajat összekeverjük, majd a szardínia filéket egymásmellé tesszük egy tálba és az ecetes olajjal kenegetjük a halakat, majd állni hagyjuk benne őket, legalább 1 napig, de akár lehet ez kettő is! Tálalás előtt egy órával vegyük ki a frigóból, hogy ne legyen olyan hideg! Az ecetet lehet citrommal is helyettesíteni, ha valaki úgy szereti, vagy fele-fele arányban is!

Végül elkészíthetjük a salátánkat, ami nagyon egyszerű: a bazsalikomot összetépkedjük, tálba dobjuk, a paradicsomot is hozzáadjuk, majd a hagymát is. Az egészet meglocsoljuk az ecetes olajjal, sózzuk-borsozzuk és hagyjuk állni, míg a kenyeret megcsináljuk.
A szikkadt cibatta kenyeret felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk egy kis olívaolajon. A salátára öntjük és a szardíniával tálaljuk!

Jó étvágyat!

Borajánló: ehhez az ecetes finomsághoz, egy száraz chardonnay-t ajánlanék a Nyakas pincészet Budai Chardonnay-ját!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső