2010. június 1., kedd

Szarvas a pácban


Vasárnap szarvas combot sütöttem, amit ajándékba kaptunk és gyönyörű volt, friss, illatos.
Első gondolatom a pörkölt volt, de mivel nem volt túl sok és időközben bejelentkezett a főiskolai barátnőm a férjével ebédre, ezért úgy döntöttem, hogy bepácolom és megsütöm, mellé pedig egy kis pulyka mellet is készítek szintén fűszeresen.
Mindenki oda meg vissza volt a vad húsért, a pulyka alig fogyott, amit Én meg is értek, mert bár finom lett, a vad hús mégiscsak ízletesebb sokkal, főleg, ha alaposan és ízletesen befűszerezzük és minimum két napig pácoljuk.
Nagy szerencsémre van boróka bokrunk, így a boróka bogyó, ami a vadak elengedhetetlen fűszere, friss és ropogós volt, a nagymamáméktól pedig kaptam ízletes füstölt mangalica szalonnát, ami szintén nélkülözhetetlen, ha vadságot sütünk, így mondhatom tökéletes lett a pácom és ennek köszönhetően a sült husim is. Na jó nem ajnározom magamat tovább. 
Köretnek a megunhatatlan petrezselymes újkrumplit csináltam és csiperke gombás barna mártást, amit ismét por alapból kellett készítenem!:-( (lásd: Steak petrezselymes újkrumplival és csiperkegombás barna mártással) Így is finom volt! 
Legközelebb, ha sütök ilyet köretnek túrógombócot és áfonya mártást fogok mellé kínálni, azzal is nagyon finom, csak egy kicsit idő igényesebb.

Na, de lássuk a húst és a pácot:
Hozzávalók ( 4 személyre):

1 kg szarvas comb csont nélkül felszeletelve
A páchoz:

8 szem boróka bogyó
1 tk őrölt gyömbér
2 tk római kömény durvára törve
1 tk őrölt fekete bors
3 ek olívaolaj
1 ek vörös balzsamecet (lehetőleg modenai)
1 tk majoránna
1 tk kakukkfű
1 tk bazsalikom
25 dkg füstölt mangalica szalonna, vékony szeletekre vágva

Elkészítés:

A húst szép vékony szeletekre vágjuk és, ha szükséges, megtisztítjuk a hártyáktól.
Elkészítjük a fűszerkeveréket: az összes fűszert mozsárba tesszük és összetörjük, alaposan elkeverjük, majd az olívaolajat és a balzsam ecetet is elkeverjük egy tálban, ehhez adjuk a fűszereket. A hússzeleteket alaposan bekenjük vele, majd alufóliára helyezzük őket, szorosan egymás mellé, és a tetejükre rakjuk a beirdalt szalonna szeleteket. Az egészet becsomagoljuk és legalább két éjszakára hűtőbe tesszük pihentetni. Fontos, hogy minél tovább pácolódjon a hús, mert annál puhább lesz és könnyebben sül.
Sütésnél a lényeg, hogy lehetőleg lassan készüljön, ezért 170 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és a szalonnával együtt, körülbelül 2 órán át sütjük. Kóstoljunk meg egy szelete, hogy elég puha-e.

Jó étvágyat hozzá!

Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső